info@eipc.se +46 8 403 058 30
Vad händer med din information när du byter dator?
4 september, 2016
0

I dag publicerade DN artikeln Privata filer finns kvar när datorer säljs (låst för icke prenumeranter). DN lät säkerhetsexperter undersöka 51 datorer som sålts i andra hand eller slängts på tippen. På 42 av dem kunde ägarens filer hittas. På 33 av dem fanns tillräckligt för att ägarens identitet skulle framgå.

Det räcker inte att radera filer som ligger på en dator som du ska kasta. Inte ens om du ominstallerar operativsystemet (Windows eller Mac OS) eller formaterar hårddisken kan du vara säger på att filerna inte går att återskapas.

Gör så här för att vara säker på att ingen information kan återskapas från din utbytta datorutrustning:

 1. Förstör datorns hårddisk fysiskt
  Om du ska återvinna din dator kan du förstöra datorns hårddisk genom att plocka ut den och slå sönder den med en slägga eller en hammare. Se till så att hårdisken verkligen går i bitar och lägg sedan bitarna i olika återvinningsstationer.
 2. Använd ett program för att säkert radera informationen.
  Här är några alternativ för Windows-användare: Killdisk, Eraser, Dban.

  För Mac-användare är det lite enklare. Mac har en funktion för säker tömning och radering inbyggt:
  Dra objektet till papperskorgen. Klicka på symbolen för Finder i Dock och välj sedan Finder > Säker papperskorgstömning. När ett varningsmeddelande visas klickar du på OK. Om du alltid vill använda säker papperskorgstömning väljer du Finder > Inställningar, klickar på Avancerat och markerar Töm papperskorgen säkert.

 3. Låt din IT-leverantör ta hand om din gamla utrustning när du beställer ny. Många IT-leverantörer erbjuder att ta hand om din begagnade utrustning i samband med att de levererar ny. Se till att du har ett avtal med leverantören där de intygar att all data förstörs på ett korrekt sätt.

  På European IP Cloud tar vi genom initiativet EIPC Aid hand om den begagnade utrustning som våra kunder byter ut, vi gör i ordning utrustningen och rensar hårddiskar från information och distribuerar sedan utrustningen till behövande via ett antal organisationer som vi samarbetar med.

  Vill du bidra? I mån av tid kan vi ibland även ta emot utrustning från andra än våra befintliga kunder. Kontakta oss för att se vilka möjligheter vi har just nu.

Lämna ett svar