info@eipc.se +46 8 403 058 30
Här är listan på Sveriges 10 vanligaste lösenord
3 september, 2016
0

De flesta vet att komplexa lösenord är en av de absolut viktigaste åtgärderna för att skydda dina system. Ändå använder väldigt många svenskar fortfarande alldeles för svaga lösenord.

Nyligen presenterade Internetstiftelsen i Sverige en rapport med statistik över drygt 1 000 svenskars lösenordsvanor. Här är de vanligaste lösenorden i Sverige 2016:

 1. 123456
 2. 12345
 3. knulla
 4. qwerty
 5. 666666
 6. hejsan
 7. stilet
 8. 123456789
 9. 12345678
 10. password

(Varje år genomförs olika undersökningar, bland annat en av ett företag som heter SplashData som sätter ihop en topplista över de vanligaste lösenorden som läckt på internet det gångna året. I allmänhet är det lösenord som hackare har lyckats hitta och publicerat).

Några viktiga punkter när det gäller lösenord:

 • Ett bra lösenord är ett som är lätt att komma ihåg men svårt för någon att gissa.
 • Ditt lösenord ska vara minst 10 tecken långt.
 • Använd en blandning av små och stora bokstäver, siffror och specialtecken.
 • Använd aldrig samma lösenord till olika tjänster.
 • Byt inte ett bra lösenord om du inte måste.
 • Kontrollera om något av dina konton hackats. Använd till exempel denna tjänst: haveibeenpwned.com.

Så här hanterar du enklast dina lösenord på ett säkert sätt:

Det enklaste och enligt min mening bästa sättet att hantera dina lösenord är att använda en så kallad lösenordshanterare. Lösenordshanterare är ett program där du samlar alla dina lösenord (och eventuellt andra uppgifter). Programmet krypteras och låses med ett lösenord så att bara du kan komma åt din lösenordslista. Själv använder jag programmet LastPass. Grundversionen är gratis och räcker i de flesta fall utmärkt men det finns också Premiumversioner som är bra om du vill synka dina lösenord mellan dina olika enheter eller dela lösenord i arbetsgrupper. Inloggning sker helt automatiskt och särskilt smidigt är det på mobiltelefoner som använder fingeravtrycksläsaren för att verifiera huvudlösenordet.

Obs!

 • Som vanligt gäller det att du håller programmet uppdaterat. Även Lastpass har hackats men så länge programmet hålls uppdaterat och du använder ett komplex huvudlösenord bedömer jag att det är mycket säkrare att använda tjänster som denna än att manuellt försöka hantera hundratals olika lösenord eller använda samma lösenord.

Lämna ett svar